07 mei Omdat een beeld meer zegt dan 1000 woorden….
Ben jij ook zo onder de indruk van visualisaties, mindscapes en sketchnotes? Start je les of vergadering eens met een visualisatie en kijk wat er gebeurt !
Er zijn vast allemaal redenen om dit niet te doen. Een van de meest genoemde: “Niets voor mij, want ik kan helemaal niet tekenen!” Toch willen we jou na het lezen van dit artikel vragen deze gedachte opnieuw te overwegen. Want: visualiseren kun je leren !
Wij zijn daar zelf het beste voorbeeld van, want vijf jaar geleden had niemand van ons gedacht dat we visualiseren als tool zouden gaan gebruiken tijdens ons werk. Nu ervaren wij, en onze klanten, dagelijks de kracht hiervan tijdens het (her)ontwerp van het onderwijsproces. Goed kunnen tekenen is daarbij nooit ons doel, wel het in scherp beeld brengen van dat wat er precies bedoeld wordt.
Visualiseren; er zijn vele verschillende mogelijkheden om dit te doen. Denk maar eens aan het vertalen van de PDF-versie van de visie van jouw school in een sprekende visualisatie, die voor iedereen herkenbaar en te begrijpen is. Of graphic recording, dat is een vaardigheid om je notities direct vast te leggen in visualisaties. Door het toepassen van enkele basisvormen kun je op die manier gesprekken of bijeenkomsten live notuleren in een visualisatie.
Dit komt goed van pas, bijvoorbeeld bij kind-gesprekken of vergaderingen. Of het visualiseren van een stappenplan/proces zodat men goed het verloop kan begrijpen. Als je de smaak te pakken hebt, verken je steeds meer mogelijkheden om met beelden je boodschap over te brengen. We zien steeds meer scholen die schooljaarplannen visueel maken en zichtbaar in de teamkamer ophangen.
In onze nieuwsbrief* lichten we enkele voorbeelden toe, namelijk de visualisatie van de “Route van de Leerling” op het Beroepscollege Holz te Kerkrade. Ook kunnen jullie de ervaringen lezen van twee deelnemers uit de basistraining van 18 april j.l.
Krijg je al zin om ermee aan de slag te gaan ? Dan kunnen we ons goed voorstellen dat je wat tips en tricks wil krijgen om te starten. Jaarlijks organiseren wij hiervoor gelegenheid in onze basis- en pro trainingen visualiseren. Hier leer je de basisvormen, werk je aan de uitbreiding van je beeld-bilbliotheek en word je steeds meer “startbekwaam” in het visualiseren. Daarna gaat het pas echt beginnen; oefenen, oefenen, oefenen…want dat is de beste manier om je vaardigheid in het beelddenken en het visualiseren te versterken.
Mocht je overwegen om met visualiseren aan de slag te gaan, neem dan zeker eens een kijkje in onze agenda. De nieuwe trainingen voor schooljaar 2018-2019 staan gepland en we zouden het erg leuk vinden je daar te ontmoeten!
*Wil je ook op de hoogte gehouden worden middels onze nieuwsbrief? Meld je dan hier aan.